- Turkije-

Citytrip Istanbul

De perfecte citytrip naar Istanbul

De stad die in twee continenten ligt. De stad waar alles te koop is. De stad waar je geweest moet zijn! Wanneer je Istanbul echt goed en op een relaxte manier wilt ontdekken raden wij zeker drie volle dagen aan. In dit artikel lees je hoe je in Istanbul komt, wat er allemaal te doen is en krijg je tips voor jouw perfecte citytrip.
Lees snel verder!

Aankomst in Istanbul

Istanbul ligt op ongeveer drie uur vliegen vanaf Nederland/België. Wij vlogen vanaf Brussels Airport (BRU) naar Istanbul Sabiha Gokcen International Airport (SAW). Let goed op bij het boeken van je vliegticket, want Istanbul heeft twee vliegvelden. 

Omdat Istanbul een enorme stad is raden wij je aan niet zelf te rijden maar gebruik te maken van het openbaarvervoer of een taxi. Wij boekten hier vooraf een transfer, zodat we geen gedoe hadden met een taxi zoeken op het vliegveld én je hebt een vaste prijs.

Overnachten in Istanbul

Omdat we graag alle hoogtepunten van Istanbul wilden zien vonden wij het belangrijk om een goede uitvalsbasis te vinden. Wij kozen ervoor om te overnachten in de wijk Fatih bij … het is een klein, maar fijn plekje met een vriendelijke en behulpzame host. De wijk Fatih ligt centraal bij de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Blue Mosque en de Grand Bazaar ook heb je hier verschillende mogelijkheden om tot ’s avonds laat te eten.

Klik hier voor onze favoriete restaurants in Istanbul 

Vervoer in Istanbul

Wil je gebruik maken van het openbaarvervoer in Istanbul? Maak dan gebruik van de IstanbulKart. Deze kaart kun je gebruiken voor zowel de metro, de tram, de bussen als voor de ferry’s. Deze kaart koop je op Istanbul Airport of op de stations in de stad en kun je gemakkelijk opwaarderen bij een automaat. Dit is goedkoper dan het gebruik van losse kaartjes. Wij maakten zelf geen gebruik van deze kaart, want als je het ons vraagt is wandelen de beste manier om Istanbul te ontdekken. Istanbul is een enorme stad, maar de bezienswaardigheden liggen redelijk centraal van elkaar. Wandelend ga je helemaal op in de cultuur van de stad. Stop bij een streetfoodkraampje, vraag de weg aan de lokale bevolking en op iedere hoek van de straat ontdek je weer iets nieuws. Vermijdt zoveel mogelijk het gebruik van taxi’s in de stad, een paar kilometer kan soms wel een uur van je tijd in beslag nemen. Wil je toch gebruik maken van een taxi, bijvoorbeeld om van/naar het vliegveld te gaan, boek deze dan vooraf of via Uber. Zo weet je wat je wat het kost, anders is de kans groot dat je meer betaald dan nodig is!

Bezienswaardigheden in Istanbul

Blue Mosque/Sultan Ahmet moskee

De blauwe moskee is voor ons één van de hoogtepunten van Istanbul. Zowel binnen als buiten is het prachtig en je raakt niet uitgekeken! Wel kan het hier enorm druk zijn. Daarom kozen wij ervoor om al voor openingstijd bij de poort te staan, zo heb je het hele binnenplein voor jezelf en kun je prachtige foto’s maken. De entree is gratis, alleen tijdens de gebedsdiensten en op vrijdag is de moskee gesloten voor bezoekers. Houdt er wel rekening mee dat je een lange broek/rok draagt, je schoenen uit doet en als vrouw hoofdbedekking draagt (bij de ingang zijn hoofddoeken verkrijgbaar).

Hagia Sophia

Tegenover de blauwe moskee ligt de Hagia Sophia. Deze moskee is net als de blauwe moskee prachtig! Soms kunnen er lange rijen staan, maar meestal ben je snel door de beveiligingspoortjes heen en kun je genieten van de prachtige binnenkant van deze moskee. Wist je dat de Hagia Sophia in eerste instantie als kerk is gebouwd? Maar toen de Ottomanen in Istanbul aan de macht kwamen werd het een moskee. Voor entree tot de Hagia Sophia gelden dezelfde regels als in de blauwe moskee.

Grand Bazaar

Wanneer je door één van de beveiligingspoortjes de Grand Bazaar loopt kijk je, je ogen uit! Overal staan verkopers hun waar aan te prijzen; lampen, tapijten, Turkse lekkernijen, souvenirs, sieraden, (namaak) tassen, jassen, schoenen en sjaals van alle merken die je maar kunt bedenken. Wij kregen de tip van onze host niks in de Bazaar te kopen, de prijzen zijn hoog en de inwoners van Istanbul kopen hier zelf vrijwel niets. Alleen om goud te kopen of geld te wisselen ben je hier op de juiste plaats. We kunnen nog veel meer over de Grand Bazaar schrijven, maar je moet het eigenlijk gewoon zelf ontdekken en beleven!

Egyptian Bazaar

Heb je nog niet genoeg gekregen van de Turkse lekkernijen, thee en specerijen? Dan ben je hier op het juiste adres. Let goed op wat je koopt, want ook hier zijn de prijzen behoorlijk hoog!

Boottocht Bosphorus

De rivier de Bosphorus scheidt het Europese- en het Aziatische deel van Istanbul. Het is prachtig om beide kanten vanaf het water te zien. Via verschillende touraanbieders kun je een rondvaart over de Bosphorus boeken (soms in combinatie met diner). Wij kozen ervoor om zelf de tickets te kopen aan de oever van de rivier, wat ons 150 TL (€4,50) per persoon koste – i.p.v. €20-€30 per persoon voor een tour -. Deze tour duurde ongeveer 90 minuten. Je kunt eten en drinken aan boord kopen en er is een toilet beschikbaar.

Galata Tower

Heb je alle bezienswaardigheden aan de Europese kant gezien? Dan is het tijd om de Bosphorus over te steken richting de Aziatische kant van Istanbul waar de Galata Tower ligt. Je kunt deze toren beklimmen, bovenin heb je een prachtig uitzicht over Istanbul en de Bosphorus hebt. Ook zijn er in deze omgeving veel hippe koffietentjes en moet je hier de San Sebastian Cheescake proeven.

Entree bezienswaardigheden in Istanbul

Om toegang te krijgen tot bovenstaande bezienswaardigheden kun je losse kaartjes kopen, maar ook gebruik maken van de Istanbul E-pas. Met deze pas heb je 2,3,5 of 7 dagen toegang tot 50 attracties in Istanbul. Daarnaast zijn rondleidingen met professionele gidsen, digitale Istanbul gids en skip-the-line toegang bij deze pas inbegrepen. Ideaal wanneer je veel over de stad te weten wilt komen!

Klik hier voor de Istanbul E-pas