- SRi lanka-

Een tuktuk,
het beste vervoersmiddel in Sri Lanka

Met je eigen tuktuk Sri Lanka verkennen

Heb je er altijd al van gedroomd om zelf met een tuktuk te rijden door één van de mooiste landen van Zuid-Azië? Dan is dit je kans! De tuktuk is het meest gebruikte voertuig in Sri Lanka en (naar onze mening) ook het fijnste vervoersmiddel om het land te verkennen. Je verplaatst jezelf makkelijk door de stad, maar ook over onverharde paadjes en zelfs over het strand! Achterin de tuktuk kun je met gemak twee grote backpack's kwijt. Ideaal vonden wij, zo heb je altijd je spullen dichtbij en hoe je jezelf ook geen zorgen te maken of je tas wel wordt meegenomen, zoals bijvoorbeeld in de bus.

In Sri Lanka zijn meerdere organisaties waar je een tuktuk kunt huren. Wij huurden onze tuktuk voor 19 dagen via Tuktukrental.com. Lees hier onze ervaring:

Wij kozen ervoor om de tuktuk op te halen en terug te brengen in Negombo, want we wilde graag de hele route zelf rijden. Maar er zijn ook andere punten of mogelijkheden om tussendoor een tuktuk-chauffeur te boeken die je tuktuk naar een volgende locatie brengt, terwijl jij zelf met de trein reist (tussen Kandy en Nuwara Eliya). Kijk voor de mogelijkkheden op tuktukrental.com. Voordat we naar Sri Lanka vertrokken hebben wij onze gegevens (pasfoto's, rijbewijs etc.) doorgegeven aan tuktukrental. Zo konden zij voorafgaand aan de verhuur voor ons allebei een rijbewijs regelen. Bij aankomst werden onze gegevens gecontroleerd en kregen we een instructeur toegewezen. Deze jongen gaf ons eerst informatie over de tuktuk; welke brandstof heb je nodig, hoe moet je de olie peilen en hoevaak laat je de banden smeren. Ook controleer je samen de tuktuk op bestaande schade en maak je hier foto's van die aan je gegevens worden toegevoegd in een formulier van tuktuk rental (deze krijg je digitaal).
Daarna stapten we in de tuktuk en reden we naar een rustig plekje om zelf te oefenen met rijden. In het begin was het een beetje onwennig, links rijden, schakelen, andere vervoersmiddelen om je heen die bij het minste of geringste hun claxon gebruiken. Maar na een tijdje ging het goed en mochten we de grote weg op. Onze instructeur stelde ons gerust met de woorden: 'No hurry, no worry'. En dat is echt zo, gewoon gaan en genieten! Na ongeveer 90 minuten kregen we ons rijbewijs en konden we samen op stap als een 'echte local'.

Wij kozen voor tuktukrental om meerdere redenen; het bedrijf is betrouwbaar, goede communicatie én door het huren van een tuktuk genereren zij inkomsten voor de lokale bevolking. Tuktuk Rental verhuurt de tuktuks van Sri Lankaanse eigenaren, zo verdienen de eigenaren extra inkomsten. In totaal hebben zij al ruim 300 gezinnen geholpen! Een goed initiatief vinden wij.